Achter gesloten deuren?

maandag 19 oktober 2015 12:51

Achter gesloten deuren?

De VVD kondigde het donderdagochtend al aan in de Leeuwarder Courant: ‘Wij willen dat het agendapunt over de opvang van vluchtelingen in de openbaarheid wordt behandeld!’ Bij het vaststellen van de raadsagenda kwam die partij dan ook met het voorstel om punt 20 van de raadsagenda (Besloten deel memo COA) naar voren te halen en openbaar te bespreken. Op het moment dat een partij met een dergelijk voorstel komt, moet de raad (ironisch genoeg) in beslotenheid overleggen of zij het betreffende agendapunt inderdaad in openbaarheid wil bespreken. Om die discussie op gang te brengen, steunde de ChristenUnie de VVD in haar verzoek. Met daarbij de steun van GBT, waren er voldoende stemmen om de deuren te sluiten en als raad het debat aan te gaan over het wel of niet openbaar bespreken van de actuele situatie rondom het bieden van noodopvang aan vluchtelingen in Tytsjerksteradiel. De uitkomst van dit besloten debat is bekend; uiteindelijk waren er 19 stemmen voor beslotenheid en 3 tegen.

De ChristenUnie hecht grote waarde aan openbaarheid van bestuur. Geheimhouding hoort altijd een uitzondering te blijven, die bovendien goed gemotiveerd moet kunnen worden. Naar aanleiding van het bovengenoemde debat, trekt de ChristenUnie de volgende twee conclusies:

Het college heeft goede redenen om de raad in beslotenheid te informeren over de stand van zaken rondom de mogelijke noodopvang van vluchtelingen. De motivatie is duidelijk; het college wil zorgvuldig te werk gaan. Zij is in gesprek met betrokken partijen en wil omwonenden betrekken en informeren voordat zij haar plannen openbaar maakt. De ChristenUnie waardeert het dat het college de raad hierin zoveel mogelijk betrekt en informeert, en heeft er begrip voor dat niet alle informatie die de raad krijgt op dit moment openbaar gemaakt kan worden.

Het college kan meer doen om de bewoners van haar gemeente op de hoogte te houden van het proces. De ChristenUnie heeft gepleit voor een zo groot mogelijke transparantie. Wat wél naar buiten kan, moet naar buiten! Daarom hebben wij wethouder Fokkema tijdens het vragenhalfuur van de raadsvergadering gevraagd in het openbaar iets te zeggen over de stand van zaken. Wij zullen er de komende periode op blijven aandringen dat de bewoners van onze gemeente alle informatie krijgen die gegeven kan worden zonder het proces met direct betrokkenen te verstoren.


Namens de fractie van de ChristenUnie,

Jantsje van der Veen

« Terug