Tytsjerksteradiel bezuinigt op minima – de feiten

begroting.jpgmaandag 04 mei 2020 11:48

Deze week stelde de raad van Tytsjerksteradiel het nieuwe minimabeleid vast. Dit beleid gaat gepaard met een bezuiniging van €40.000,-. Treft Tytsjerksteradiel hiermee de allerarmsten in haar gemeente? En worden Corona-werklozen hiervan de dupe, zoals sommige partijen beweren? Laten we eens naar de feiten kijken.

Het sociaal minimum wordt jaarlijks vastgesteld door de Rijksoverheid. Voor 2020 is dit €1220,- bruto voor alleenstaanden en €1650,- bruto voor gezinnen. Op deze bedragen wordt de hoogte van de bijstandsuitkering gebaseerd. Naast hun uitkering kunnen minima gebruikmaken van toeslagen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag.
Inwoners van de gemeente Tytsjerksteradiel kunnen bovendien een beroep doen op een aantal minimaregelingen voor extra financiële ondersteuning. De afgelopen jaren hanteerde de gemeente voor de diverse regelingen toegangsgrenzen van 105% tot 130% van het sociaal minimum.  In het nieuwe beleid is voor alle regelingen dezelfde grens van 110% vastgesteld. De enige uitzondering daarop zijn de kindregelingen; daarvoor blijft de toegangsgrens 120%.
Concreet betekent dit dat gezinnen met een bruto inkomen tot €2000,- (=120%) voor hun kinderen gebruik kunnen maken van het kindpakket. Gezinnen met een inkomen tot ongeveer €1820,- per maand (=110%) kunnen daarnaast aanspraak maken op de andere minimaregelingen van de gemeente. Datzelfde geldt voor alleenstaanden met een inkomen tot ongeveer €1340,-.

Voor zelfstandig ondernemers die door de Coronacrisis in de financiële problemen zijn geraakt is er een tijdelijke landelijke regeling (Tozo) die hun inkomen aanvult tot het sociaal minimum. Voor iedereen die door de Coronacrisis onder 110% van het sociaal minimum komt, staan de regelingen van de gemeente open. Zij behoren immers tot de groep waarvoor de regelingen zijn bedoeld. Zijn er kinderen in het gezin? Dan geldt ook in dit geval de grens van 120% voor het kindpakket.
Naast de minimaregelingen kent de gemeente de bijzondere bijstand. Hiervoor wordt geen inkomensgrens gehanteerd. Alle inwoners van de gemeente die onverwacht hoge kosten hebben en een lage draagkracht, kunnen een beroep doen op deze regeling. Zo kunnen noodzakelijke aankopen, zoals bijvoorbeeld een wasmachine, toch doorgaan.

Een bruto gezinsinkomen van €1820,- is geen vetpot, het is niet eenvoudig een gezin te onderhouden van dit bedrag. De toeslagen van het rijk en de regelingen van de gemeente zijn dan ook een broodnodige aanvulling op het maandelijkse inkomen.
Daar staat tegenover dat het wettelijk minimumloon is vastgesteld op €1650,- bruto. Medewerkers in horeca, winkels, magazijnen en schoonmaak verdienen vaak minder dan €2000,- per maand. Voor de ChristenUnie is de toegangsgrens van 110%, met deze groep werkenden in gedachten, een gerechtvaardigde keuze.
Daarnaast stellen wij onszelf bij elke afweging die wij maken de vraag; hoe volhoudbaar is het beleid dat wij vaststellen? Door de Coronacrisis is de wereld waarin wij leven in veel opzichten onzeker geworden. Niemand kan overzien hoeveel mensen in de loop van dit jaar aangewezen zullen zijn op de minimaregelingen van de gemeente. De ChristenUnie is ervan overtuigd dat met de verschillende regelingen die Tytsjerksteradiel heeft, goede ondersteuning kan worden geboden aan de inwoners met de laagste inkomens en dat alle kinderen in de gemeente kunnen blijven meedoen. Hoe groot die groep ook wordt.

« Terug