Algemene Beschouwing 2023
Voorzitter,
Voor ons als ChristenUnie Tytsjerksteradiel staat deze kadernota toch vooral in het teken van de door deze raad genomen keuze om te gaan ontvlechten. En zullen daar dan ook bij stilstaan vandaag. Want jullie, zeg ik via de voorzitter, mogen best weten dat ik persoonlijk echt een grote kater had, nog niet eens zozeer over het besluit zelf. Maar vooral hoe en op welke gronden het besluit tot stand is gekomen. Hoe een zorgvuldig proces in de wielen is gereden. Het heeft bij ons echt een deuk opgeleverd in het vertrouwen en hoe wij tot nu toe als raad deze periode samengewerkt hebben. Dat is wat ik nog het meest betreur.
Maar voorzitter dat gezegd hebbende en hoewel ontvlechting niet onze keuze was, beseffen we maar al te goed dat we onze energie en middelen moeten en willen richten op het creëren van een positieve toekomst voor Tytsjerksteradiel; want we zullen een nieuwe gemeente op moeten bouwen, het oude Tytsjerksteradiel van voor 2015 of zelfs van voor 2012 dat bestaat niet meer, door de samenwerking en de tijd die voorbijgegaan is. Dus alles zal gericht moeten zijn op die nieuwe gemeente, die nieuwe organisatie, daar zal veel van ons tijd en geld de komende jaren naar toe moeten gaan. Onze steun voor de fusie tussen Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen was gebaseerd op de overtuiging dat het samenvoegen van gemeenten voordelen zou opleveren voor zowel de inwoners als de gemeentelijke organisatie. We geloofden dat een fusie de kwaliteit van de dienstverlening zou verbeteren en de kwetsbaarheid van de gemeente zou verminderen. Het zou mogelijkheden bieden voor efficiëntie, samenwerking en het bundelen van middelen. En met het oog op de steeds grotere en complexere taken die wij als gemeente op ons bordje krijgen leek ons dit daarom de meest verstandige optie. Die zaken, het verbeteren van de kwaliteit en het verminderen van de kwetsbaarheid dat zal wat ons betreft nu in onze nieuwe organisatie ook vorm moeten gaan krijgen. En dat vraag voldoende middelen om ook een sterke organisatie op te zetten en een organisatie en gemeente met een sterke en herkenbare identiteit. Ook hier zullen wij een motie voor indienen.
Echter, met de ontvlechting van de samenwerking tussen beide gemeenten, is er nog meer aan nieuwe realiteit bijgekomen die niet direct helpen. Want met de val van het kabinet en de onzekere situatie van de gemeente als het gaat om de financiële middelen na 2026 die er al lag en nu met de keuze te ontvlechten worden de uitdagingen die voor ons liggen nog veel complexer, groter en onzekerder.
Dit vraagt van ons om blijvend die samenwerking die er voor het besluit tot ontvlechting was om die weer op te zoeken. Zoals Anne Jochum de Vries zei, samenspel. We hebben nog altijd die bal met onze handtekeningen hier in ons midden. Wij zullen ons daar in ieder geval blijven voor inzetten. Als ChristenUnie Tytsjerksteradiel geloven we in het belang van die samenwerking, want dat is wat we nu nodig hebben de komende tijd. Geen groot politiek spel, geen stunts zoals we maar al te vaak zien in de Haagse arena of politiek voor de bühne.
Onze samenleving vraagt om eenheid in de polarisatie. Onze maatschappij om compassie en rentmeesterschap. Dat laatste willen we ook kracht bijzetten door twee op moties op het gebied van circulariteit. We zullen deze waarden hoog in het vaandel houden terwijl we ons inzetten voor een toekomst waarin Tytsjerksteradiel bloeit, ongeacht de veranderingen die zich voordoet. Dat is ons streven.
Samen kunnen we deze uitdagingen het hoofd bieden en dat nieuwe Tytsjerksteradiel opbouwen waarin we trots kunnen zijn om in te wonen.
En zoals u van mij gewend bent voorzitter sluit ik graag af met een quote die voor ons de kern is van het opbouwen van de nieuwe gemeentelijke organisatie.
"Een organisatie zonder een duidelijke identiteit is als een schip zonder kompas. Het is de identiteit die richting geeft, betrokkenheid creëert en een gemeenschappelijk doel inspireert."