Even terugblikken met Andries Bouwman

Wethouder.jpegdonderdag 10 maart 2022 10:00

Het is bijna zo ver, mijn eerste termijn als wethouder zit er op. Wat kunnen vier jaar met een sneltreinvaart voorbij vliegen. Vier jaar lang mocht ik samen met Jantsje en Douwe het ChristenUnie geluid laten horen. Zij in de raad, ik in het college. Vier dankbare jaren waarbij wij (ondanks het soms grimmige politieke klimaat en de beroerde (financiële) acties vanuit het rijk) verder mochten bouwen aan een sociale gemeente waarin omzien naar elkaar centraal staat.

Toen ik aantrad als wethouder was er veel onzekerheid. De financiële tekorten binnen het sociaal domein waren net ‘ontdekt’. Daar sta je dan als nieuwbakken wethouder van het sociaal domein. Er waren zo veel oorzaken die debet waren aan de tekorten. Op sommige oorzaken hadden we als gemeente wel grip, maar op andere helaas niet, zoals de bezuinigingen vanuit het rijk of het abonnementstarief. Als gemeentelijke organisatie, raad en college zijn we ontzettend hard aan de slag gegaan om dit domein in rustiger vaarwater te brengen. Ik ben na vier jaar dankbaar dat dit gelukt is en de inzet en het niveau van zorg binnen de gemeente niet is verminderd.

In deze vier jaar is mij wel iets duidelijk geworden en dat is dat inwoners een steeds kleiner netwerk om zich heen hebben. Soms zelfs helemaal niemand. Ik zie dit echt als een gevolg van het liberale beleid van de afgelopen jaren. Want “eigen kracht” betekent toch gewoon ‘doe het maar zelf’. Dit moet echt anders. Voor mij is heel duidelijk dat je mens bent door de ander (heb uw naaste lief als u zelf). Mensen met een netwerk om zich heen zijn vaker gelukkig en leven langer en gezonder. Ik ben dan ook blij dat we afgelopen jaar een nieuwe visie op de sociale basis in Tytsjerksteradiel hebben kunnen vaststellen. Met de nieuwe sociale basis willen we ervoor zorgen dat alle inwoners, dus ook de jeugd, een sterk netwerk om zich heen hebben. Dit willen we gaan doen door per dorp het welzijnswerk, de gebiedsteams en eerstelijns zorg veel beter in contact te zetten met alle (sport)verenigingen, kerken en informele verbanden die er zijn in onze gemeente. Komend jaar zal de uitrol hiervan plaatsvinden, een spannend maar zeer mooi traject.

Ik ben er van overtuigd dat het gaat lukken. De organisatiekracht in Tytsjerksteradiel is namelijk enorm. De hoeveelheid energiecoöperaties en initiatieven vind ik hier een groot voorbeeld van. Het is ongelofelijk knap wat deze vrijwilligersorganisaties voor elkaar weten te krijgen in onze gemeente. Ik had de eer om namens het college als portefeuillehouder duurzaamheid de afgelopen vier jaar met deze coöperaties op te trekken, wat o.a. heeft geleid tot het project aardgasvrij Garyp en het grootste coöperatieve zonnedak van Nederland (Trynwalden). Mede met de grote bereidheid en meedenkkracht van al deze clubs hebben we het voor elkaar kunnen krijgen om een ambitieuze duurzaamheidsagenda op te stellen: een masterplan om te komen tot een energieneutraal Tytsjerksteradiel in 2040.

Ook mag u best weten dat ik de afgelopen vier jaar soms wat minder heb geslapen door het structureel veranderen van het afvalbeleid. Door heel veel te communiceren, de openingstijden van de milieustraat te verruimen en de sortibak driewekelijks in te zamelen hebben we er gezamenlijk voor gezorgd dat het afval dat we met elkaar produceren enorm is afgenomen. Ik weet dat dit een grote opgave is geweest voor heel veel huishoudens en soms nog steeds is. De resultaten zijn mijns inziens één groot compliment voor alle inwoners van Tytsjerksteradiel.

Ik zal u niet vermoeien met een reflectie op al mijn portefeuilles. Wat voorop staat is dat ik dankbaar ben voor de resultaten die we hebben mogen bereiken in Tytsjerksteradiel. Resultaten waar ik maar een klein deel van de credits van verdien. Heel veel resultaten zijn bereikt door een enorme betrokkenheid en inzet van inwoners en ambtenaren uit onze gemeente. En ik had het niet kunnen bereiken zonder die zeer fijne samenwerking met mijn directe collega’s in het college, en mijn super inhoudelijke fractie in de raad. Wat een teamwork op basis van een enorm vertrouwen. 

Komende woensdag zijn de verkiezingen, daarna zal blijken of een tweede termijn er voor mij inzit. Er is nog genoeg te toen. Veel staat in de steigers. Maar of ik nu verder mag bouwen of iemand anders mijn plek inneemt, in de raad zal het inhoudelijk sociale ChristenUnie geluid blijven klinken. Ik dank u in ieder geval voor de samenwerking in de eerste vier jaar en zie uit naar de samenwerking in de komende vier jaar! Soli Deo Gloria

« Terug