Ondersteuning voedselbank

winkelwagentjeswoensdag 06 mei 2020 18:03

Mensen die mij persoonlijk kennen, weten dat ik in mijn kerk de inzameling van producten voor de voedselbank coördineer. Ik doe dit uit volle overtuiging, omdat ik me realiseer hoe kwetsbaar het leven kan zijn. Als mensen door omstandigheden niet kunnen rondkomen, moeten we er samen voor hen staan. Het lijkt dan op het eerste gezicht ook tegenstrijdig dat ik als raadslid van de ChristenUnie deze week tegen de motie ‘ondersteuning voedselbank’ heb gestemd. Ik wil dat hier graag uitleggen.

De gemeente heeft veelvuldig contact met voedselbank Tytsjerksteradiel, juist in deze zorgwekkende tijd. Het aantal aanvragen neemt toe, maar er is voldoende aanvoer van producten en de voedselbank ontvangt bovendien voldoende giften van o.a. kerken om draaiende te blijven. Van de landelijke regeling om voedselbanken te ondersteunen tijdens deze Coronacrisis heeft ‘onze’ voedselbank nog geen gebruik hoeven maken. Het college houdt contact met de organisatie en heeft toegezegd financieel bij te springen als dat nodig blijkt te zijn. Er is op dit moment bij voedselbank Tytsjerksteradiel dus géén probleem, en de gemeente houdt de vinger aan de pols.

De motie die is ingediend stelt bovendien niet voor om de voedselbank financieel te steunen, maar om hen de mogelijkheid te geven ‘supermarkttegoedbonnen’ uit te geven, die de cliënten van de voedselbank bij supermarkten, bakkers, slagers en groenteboeren in de gemeente kunnen besteden. Dat klinkt sympathiek, maar de ontvangers van zo’n bon moeten de waarde daarvan opgeven als ‘bijzonder inkomen in natura’, waardoor het hen per saldo niks extra’s oplevert. Bovendien is het niet rechtvaardig wanneer de gemeente cliënten van de voedselbank rechtstreeks zou ondersteunen en andere minima daarvoor zou uitsluiten.

De partijen die de motie hebben ingediend, zijn ervan op de hoogte dat iedereen die terecht een aanvraag doet bij de voedselbank op dit moment geholpen kan worden. Ook nu, in Coronatijd. De motie is onnodig en praktisch onuitvoerbaar. Dat maakt dat wij opnieuw vraagtekens zetten bij de motivatie van deze partijen. Voor de ChristenUnie is politiek geen spel. Wij beoordelen voorstellen op hun inhoud, en nemen verantwoordelijkheid voor de keuzes die wij op basis van die inhoud maken. Daar mag u ons altijd op bevragen!

Jantsje van der Veen

« Terug