In Blauwe Hûn?

centrale as.jpgwoensdag 13 mei 2020 14:38

“Hoe zit dat nou met die Blauwe Hond, dat is toch een verlate 1 april grap?”, dat heb ik veel gehoord en het was ook mijn eerste gedachte toen ik het bericht op Kanaal 30 las over de aankondiging van de aankoop van dit kunstwerk.
Iets meer achtergrond hierbij is wel nodig. In het omvangrijke project Kansen in Kernen (onderdeel van het project Centrale As) is destijds ruimte en geld vrijgemaakt voor kunst. In 2018 is een kunstcommissie samen met Dorpsbelangen Burgum aan de slag gegaan met dit verhaal. Aan dit proces zijn verder geen kaders meegegeven door ons al raad. Er zijn door genoemde partijen meerdere kunstenaars beoordeeld, zeker ook uit onze regio. Na een soort trechterproces waarbij er steeds een aantal kunstenaars afvielen zijn uiteindelijk 3 kunstenaars gevraagd om met een ontwerp voor de locatie te komen. Juist om inwoners in de besluitvorming een keuze te bieden is er op 17 september 2019 een avond in de Pleats georganiseerd. Hier waren niet veel mensen aanwezig. De kunstcommissie, dorpsbelangen Burgum, en de aanwezigen hebben samen voor het ontwerp van de Blauwe Hûn gekozen. Het gekozen ontwerp is daarna op 18 september 2019 ook naar buiten gebracht door Dorpsbelangen Burgum.

Dat deze aankoop nu in deze tijd van crisis naar buiten komt is natuurlijk erg dubbel. Maar het ligt dus wat genuanceerder. Dit is niet nu bedacht, hier is een lang proces aan voorafgegaan. Er is nu alleen formeel besloten tot de aanschaf van het kunstwerk. Door werkzaamheden aan het plein voor verdere ontwikkeling zal het beeld er uiteindelijk pas in 2022 staan.

Kunstcommissie en Dorpsbelangen hebben de mienskip zo goed mogelijk willen betrekken bij dit onderwerp door een avond te organiseren en het gekozen ontwerp te delen via social media.
Voor mij als raadslid zijn er uit dit hele proces wel enkele lessen te trekken. Zeker ook met betrekking tot de omgevingswet die op ons af komt, waarbij ook een grote rol voor participatie is bedacht. 
Wat kunnen wij hier nu van leren?
Vooraf kaders meegeven! Stel eisen, bijvoorbeeld voorkeur voor ondernemers uit de regio maar ook aan participatie. Te denken valt aan aantal mensen dat minimaal benaderd moet zijn, meerdere bijeenkomsten. Je kunt hier vanalles voor bedenken. Dit is vooraf niet gedaan. Nu achteraf daarop terugkomen omdat een beeld niet mooi zou zijn of omdat het moment niet goed is doet geen recht aan een proces van 2 jaar en de betrokken mensen die hun best gedaan hebben.
Annuleren levert niets op, los van of dit rechtvaardig is tegenover het initiatief of dat dit past bij een betrouwbare overheid. Er is immers al een opdracht verleend aan de kunstenaars! Het geld dat binnen Kansen in Kernen voor een kunstwerk is gereserveerd kan niet meer anders bestemd worden. Als we het kunstwerk annuleren vloeit het geld simpelweg terug naar het project.
Bovendien kunnen we het kunstwerk niet los zien van de rest, er zijn andere ontwikkelingen op het plein die ermee in samenhang staan. ‘Wurk mei wurk’,  zei de wethouder hierover op Kanaal 30.
Toch snappen we het gevoel uit de vele mails die wij ontvangen hebben. Maar een andere optie konden wij niet vinden dan in te stemmen met dit voorstel. De kunstcommissie en Dorpsbelangen Burgum hebben de opdracht die zij gekregen hebben zorgvuldig en binnen de gestelde kaders uitgevoerd. Kaders geef je als raad vooraf mee en achteraf controleer je of er goed gehandeld is. Dat is bij dit proces gedaan.

« Terug