Papieren oplossing

zaterdag 19 december 2015 16:47

Het jaar 2015 was het jaar waarin de gemeente verantwoordelijk werd voor de WMO, de jeugdzorg en de participatiewet. Een grote verandering voor de ambtelijke organisatie en voor de mensen die zorg nodig hebben in onze gemeente. Dat was in november 2014 voor de ChristenUnie de reden om (samen met PvdA, GrienLinks en FNP) een motie in te dienen voor het aanstellen van een ‘vertrouwenspersoon zorg’. Een algemeen bereikbaar, deskundig en onafhankelijk persoon, die mensen zouden kunnen raadplegen in geval daar behoefte aan zou bestaan. In antwoord daarop kwam het college in september van dit jaar met het voorstel van een tijdelijke pilot ‘second opinion keukentafelgesprek’. Is het gesprek met dorpen- of jeugdteam niet naar wens verlopen, dan kunnen mensen een second opinion aanvragen. Alhoewel deze voorziening een mooie kans is om in gesprek te blijven wanneer er verschil ontstaat in opvatting of beleving, is het vooral ook voor de dorpen- en jeugdteams een prima manier om te reflecteren op hun handelen. Wat kan/moet volgende keer wellicht anders?  

Naast deze voorziening zou er, wat de ChristenUnie betreft, nog steeds ook de mogelijkheid moeten zijn om aan te kloppen bij een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Gesteund door het advies van de WMO adviesraad, vroegen bovengenoemde partijen daarom in september aan de wethouder om de raad alsnog te informeren over de mogelijkheden voor het aanstellen van zo’n vertrouwenspersoon. Het antwoord kwam deze week in de vorm van een ‘voorziening vertrouwenspersoon’; een beperkt budget waarmee de gemeente de kosten van een ingeschakelde vertrouwenspersoon voor haar rekening wil nemen. Deze (willekeurige) vertrouwenspersoon mag gezocht worden in eigen netwerk, of kan worden aangedragen door dorpen- of jeugdteam. Het kan dan gaan om een vrijwilliger of een professional die mensen in een kwetsbare situatie kan bijstaan, adviseren en partijen verbinden.  

De ChristenUnie is niet tevreden met deze voorziening, omdat er hiermee niet een algemeen bereikbaar, deskundig en onafhankelijk persoon wordt aangewezen, waar burgers te allen tijde op eigen initiatief contact mee kunnen opnemen. Een papieren oplossing, die in de praktijk niet geeft waar onze inwoners recht op hebben; een vertrouwenspersoon zorg!

« Terug