Verhoging van de afvalstoffenheffing

afvalzaterdag 09 november 2019 16:03

Het bedrag dat de gemeente aan haar inwoners berekent voor de afvalstoffenheffing moet kostendekkend zijn. De gemeente mag geen verlies draaien op de afvalverwerking, maar mag ook geen winst maken. In Tytsjerksteradiel gaat de afvalstoffenheffing in 2020 fors omhoog: €83,40 voor een meerpersoonshuishouden en €58,- voor een eenpersoons-huishouden. Deze verhoging is met drie verschillende ontwikkelingen te verklaren.

Ten eerste heeft de gemeenteraad in het nieuwe beleidskader voor het sociaal domein vastgesteld dat de minima in onze gemeente vrijstelling kunnen aanvragen voor hun afvalstoffenheffing. De heffing die deze gezinnen eigenlijk zouden moeten betalen wordt verdeeld over de andere inwoner van Tytsjerksteradiel. Hierdoor gaat de gemiddelde prijs voor een meerpersoonshuishouden met €6,- omhoog. De ChristenUnie heeft ermee ingestemd dat vanuit het idee van solidariteit de breedste schouders de zwaarste lasten dragen.

De tweede ontwikkeling die van invloed is op de stijging van de afvalstoffenheffing is het nieuwe grondstoffenbeleidsplan dat in september werd vastgesteld. Het nieuwe beleid is gericht op vermindering van onze afvalstromen en betere service voor onze inwoners. Zo zal onder andere het stort vaker en op betere tijdstippen geopend zijn. Het is dit nieuwe beleid dat voor de grootste kostenstijging zorgt; €60,- voor een meerpersoonshuishouden.

Dat er daarnaast een derde ontwikkeling is die voor nog eens €17,-  verhoging van de kosten voor een meerpersoonshuishouden gaat zorgen, was bij de raad niet bekend. Het gaat hier om ‘autonome ontwikkelingen’, zoals de kosten die landelijk worden berekend voor afval. Voor de fractie van de ChristenUnie was deze laatste ontwikkeling een onaangename verrassing.

Tytsjerksteradiel behoorde wat afvalstoffenheffing betreft tot één van de goedkoopste gemeenten van Fryslân. Dit was ook terug te zien in de service die we voor die prijs konden bieden aan onze inwoners. Met de aangekondigde kostenstijging komt onze gemeente iets boven het Friese gemiddelde. De ChristenUnie heeft, op basis van de eerste twee genoemde ontwikkelingen, ingestemd met deze verhoging. Komt u in het nauw door de grote stijging van kosten? Laat het ons weten!

« Terug